Uudenmaan LVI-Rakennuttaja Oy
Taloyhtiöiden talotekniikkahankkeissa mukana
Palokatkot talotekniikan rajapinnalla
Vanha sanonta ”talotekniikka toimii hyvin, kun sitä ei huomaa”. Talotekniikkaan liittyy paljon määräyksiä ja rakentamista ohjaavia käytäntöjä, joilla on saatu pelisääntöjä hiottua, niin suunnitteluun kuin toteutukseenkin. Talotekniikan ja rakennustekniikan rajoilla olisi kuitenkin vielä tarkasteltavia asioita.
Rakennus jaetaan palo-osastoihin, ja näiden välillä kulkevalla talotekniikalla ei saa heikentää palo-osastointia. Ratkaisuksi on löytynyt palokatkotuotteet, joilla voidaan varmistaa se, ettei osastointivaatimusta heikennetä. Palokatkojen suunnittelu on rakennesuunnittelijan ja talotekniikkasuunnittelijan yhteisvastuulla. Palokatkot asentaa yleensä erillinen palokatkourakoitsija.
Palokatkotuotteita valmistavat useat yritykset, joiden tuotteet, hyväksynnät ja ohjeistukset ovat hyvin kunnossa. Palokatkotuotteilta vaaditaan ETA-hyväksynnät, joissa kerrotaan mihin tuote sopii, mutta myös pitkäaikaiskestävyys eli käyttöikä. Pitkäaikaiskestävyys on usealla tuotteella 10 vuotta. Tämä tarkoittaa sitä, että tuote toimii oikein ainakin 10 vuotta suunnitellussa asennuksessa. Palokatkoille suositellaankin tarkastuksia, joissa voitaisiin katsoa näyttääkö tuote sellaiselta, että se selviää tositilanteessa ja olisi myös tiiveydeltään kelvollinen. Palokatkomateriaaleissa ei ole ilmaistu sitä, että jos 10 vuotta vanha tuote näyttää hyvältä, niin milloin sitä pitäisi tarkastella seuraavan kerran, ennen kuin tuote on vaihdettava? Tuotevalmistaja oletettavasti osaa tapauskohtaisesti sanoa milloin tuote palokatkossa on syytä uusia.
Miten tarkastuksia tulisi tehdä? No, yksinkertaisesti palokatkon luokse olisi päästävä näkemään ja kenties tunnustelemaan tuotteen elastisuutta. Missään ei tosin ole vaadittu, että palokatkon kohdalle tulisi asentaa tarkastusluukut, tarkastamista ja huoltoa varten. Vesijohdoille tarkastusluukut on vaadittu asetuksessa, jossa todetaan ”Erityissuunnittelijan on suunniteltava rakennukseen asennettavat vesijohdot ja niihin liitetyt laitteet niin, että mahdollinen vesivuoto on helposti havaittavissa, ja vesijohdot ja laitteet voidaan helposti tarkastaa, korjata ja vaihtaa”.
Riippuen suunnitellusta rakennustavasta, päällekkäisten asuntojen välinen talotekniikka voi kulkea asunnoissa tai porrashuoneessa palo-osastoidussa hormissa tai betoniin valetuissa ns. elpo-hormissa. Rakentamista on haluttu ulkoistaa tehdasvalmisteiseksi, kuten elementtikylpyhuoneiksi, joihin on sisällytetty myös kerrostenvälinen talotekniikka. Päällekkäisten elementtikylpyhuoneiden talotekniikan lävistyksiin tulee tehdä palokatkot, koska elementtikylpyhuoneen yhteyteen ei ole rakennettu hormia, joka olisi oma palo-osastonsa.
Asunnoissa tekemissäni tarkastuksissa elementtikylpyhuoneen palokatkojen lähelle ei ole helpolla päässyt, ainoastaan jostakin raosta on voinut ottaa kuvan tarkastuskameralla. Kuvasta toki saa selville sen, onko palokatkotuotteita käytetty ja jos on, onko asennus tehty oikein. Tarkastamaan pääsee vain niitä palokatkoja, jotka eivät jää verhousten ja koteloiden taakse. Näille piiloon jäävien palokatkojen tarkastamista varten tarvittaisiin omat tarkastusluukut.
ETA-hyväksyttyjä palokatkotuotteita tuli markkinoille jo 2010 eli vanhentumisajat ovat tulleet täyteen. Palokatkoista on tehty monenlaista ohjemateriaalia ja alan järjestössä on oltu aktiivisia. Ohjeistuksissa materiaalin vanhentumisesta tai palokatkojen uusimisesta ei paljon tietoa löydy. Taloyhtiöiden huoltokirjoista ei yleensä löydy tietoa palokatkojen tarkastamisesta, eikä asia tunnu olevan muutenkaan tiedossa. Huoltokirjassa voidaan mainita asia, mutta ei kuitenkaan mitään materiaalien vanhentumisesta tai siitä, että miten tarkastus voitaisiin suorittaa piilossa olevien palokatkojen osalta.
Voisiko asiaa järkeistää jotenkin ohjeistamalla ja tiedottamalla? Talotekniikka-ala olisi se varmaankin oikea taho, joka asiaan voisi tehokkaasti vaikuttaa ja ohjeistaa tarkastusluukkujen tarpeesta palokatkojen kohdille. Rakennusvalvonta voisi myös ottaa asian esille ja laatia ohjekortin sekä päivittää 2023 laatimansa oppaan yhtenäisistä käytännöistä. Palokatkojen uusimistarve tulisi tunnistaa ja määrittää mahdollinen vaihtoväli, jotta korjausrakentamisessa ja huoltokirjoissa voitaisiin ottaa huomioon vanhentuvat palokatkot.
Talotekniikan rakennusvirhetarkastukset
Uudenmaan Lvi-rakennuttaja Oy
Arto Kemppainen
arto.kemppainen@lvirakennuttaja.fi
p. 040 555 1520
--------------------------------------------------------------------------------------------
Lvi-asiantuntija arto.kemppainen@lvirakennuttaja.fi - p. 040 5551520
Täältä löydät kirjoittamiani Blogi-tekstejä sekä muita kirjoituksiani. Osa kirjoituksista on julkaistu Ukl:n blogisivuilla tai muissa lehdissä tai verkkojulkaisuissa Blogeina.
Blogikirjaston kuvituksena on käytetty pääosin Taloyhtiön hallituksen ABC ja Taloyhtiön energiatehokkaat lämmitysratkaisut kirjojen kuvitusta. Kirjojen kuvituksen on tehnyt kustantaja Kiinteistömedian toimeksiantona Harri Pakarinen Suunnittelutoimisto Aamusta.
Voit linkittää vapaasti tekstejäni ja jos haluat käyttää niitä julkaisuissasi, niin ole yhteydessä arto.kemppainen@lvirakennuttaja.fi
Uudenmaan Lvi-rakennuttaja Oy - arto.kemppainen@lvirakennuttaja.fi - p. 040 5551520