Lvi-rakennuttaja

 

Uudenmaan LVI-Rakennuttaja Oy
Taloyhtiöiden talotekniikkahankkeissa mukana

Talotekniikan rakennusvirhetarkastus

Uudiskohteen takuuaikana suoritetaan takuutarkastuksia talotekniikasta. Takuuajan jälkeen talotekniikan tulisi toimia moitteetta ja sen tulisi olla rakennettu suunnitelmien mukaan. Takuuajan jälkeen voi kuitenkin ilmetä poikkeamia toiminnoissa ja viitteitä rakennusvirheistä.
 

Rakennusvirheeksi voi kutsua sellaista rakentamista, joka on tehty vastoin suunniteltua ja hyvää rakennustapaa. Hyvään rakennustapaan liittyvät määräykset, asetukset, joita lainsäädäntö on antanut mutta myös hyväksi katsottuja toimintatapoja, joita löytyy mm. rakennusalan kortistoista ja rakennusvalvontojen tulkinnoista.
 

Milloin ja miksi kannattaa teettää talotekniikan rakennusvirhetarkastus?

Suunnitelmien vastainen rakentaminen voi ilmetä järjestelmien toimimattomuutena ja sisäilmanolosuhteiden ongelmina. Usein virheet paljastuvat, esimerkiksi naapurin äänet ja hajut kulkeutuvat asuntoosi, ikkunat huurtuvat, asunnossa on kylmä, kuuma tai tuntuu vetoisuutta. Näiden poikkeamien taustalla on usein rakentamisen yhteydessä jätetyt puutteet tai rakennusvirheet.
 

Virheet talotekniikassa yleensä maksavat rahaa. Esimerkkinä lämmitysjärjestelmän virheet ja tasapainottomuus maksaa ylilämmittämisen kautta lämmityskustannuksissa. Järjestelmien toimimattomuus voi aiheuttaa tulevaisuudessa isoja ongelmia.
 

Virheet eivät välttämättä näy asukkaalle vaan ovat piilevänä ja voivat olla monimutkaisia. Esimerkkinä voisi pitää sisälämpötilan hallinnan, joka tulisi olla suunniteltu kesäajalle siten, että liiallista ylilämpöä ei sallita. Sisälämpötilan hallintaan on monia keinoja, jotka olisi tullut myös suunnitelman mukaan toteuttaa. Asukkaille tällaiset ongelmat tuntuvat kesäisin kuumina asuntoina, joiden vuoksi asuntoihin asennellaan ilmalämpöpumppuja kesäajan huonelämpötilojen viilentämiseksi. Liian helposti uskotaan siihen mantraan, että ”kesälämpötilat nyt vaan ovat paljon korkeampia ja se tuntuu uudehkossa talossa näin”. Totuus kuitenkin on, että suunnittelussa on rakennus mallinnettu siten, että tiedetään, tarvitaanko jäähdytysjärjestelmä rakennukseen vai ei.
 

Millaisia talotekniikan rakennusvirheitä yleensä löytyy?

Tässä muutamia yleisimmistä virheistä, joita tarkastuksillani löydän.

Vesimittarit on usein asennettu väärin, joka aiheuttaa mittareiden virhelukemia ja teknisen käyttöiän lyhentymistä. Mittareiden vaihto on voitu tehdä myös liian haastavaksi.
 

Palokatkot on asennettu väärin tai niitä ei ole asennettu lainkaan. Palokatkovirheet voivat esiintyä asukkaalle ääni ja hajuhaittoina. Palokatkojen virheet näkyvät tulipalossa savukaasujen ja palon leviämisenä hallitsemattomasti, joka aiheuttaa mahdollisesti henkilövahinkoja, mutta varmasti isoja aineellisia vahinkoja.  
 

Lämmityskaudella ylilämpö voi johtua virheellisistä asennuksista ja tasapainotustyön virheellisestä toteutuksesta. Säätötyönä on voitu hyväksyä se, että alin lämpötila täytyy kylmimmissä asunnoissa mutta muualla korkeita ylilämpöjä. Vaikeana koetaan myös vesikiertoiset kylpyhuoneiden lattialämmitykset, jotka voivat paahtaa lämmityskaudella esimerkiksi +26 asteisia kylpyhuoneita.
 

Ilmanvaihdossa on paljon erilaisia ongelmia. Vedon tunne, ylilämmittämine ja virheelliset kytkennät. Myös suunnittelu ja säätämisen virheitä löytyy.
 

Vesi- ja viemärijohdoissa yleensä näkyy eniten asennusvirheitä, joiden takia järjestelmä ei toimi oikein tai aiheuttaa esimerkiksi ääni- tai lämpötilahaittoja. Sadevesiviemäröintien suunnitteluvirheiden vuoksi löytyy usein myös vesivahinkoja. Kattovesien johtaminen suunnitteluvaiheessa ja sitä kautta rakentamisvaiheessa on aiheuttanut myös vesivahinkoja.
 

Mitä näille talotekniikan rakennusvirheille tulisi tehdä?

Virheet kannattaa aina korjata. Ennen korjausta ne tulee tietenkin todentaa ja määritellä se mikä virhe on ja miten se vaikuttaa. Vastaus siihen kuka virheen teki ja kuka ei siihen puuttunut ajoissa auttaa korjaamisen aiheuttamien kustannusten jakoon.
 

Talotekniikan rakennusvirheiden selvittäminen alkaa asiantuntijan tekemällä selvityksellä. Mikäli epäilet että rakennuksen järjestelmät eivät toimi oikein, niin ota yhteyttä puhelimitse. Yleensä keskusteluissa saadaan selville se, tarvitaanko tarkastusta ja jos niin millainen tarkastus on tarpeen.
 

Asuinrakentamisessa perustajaurakoitsijalla on 10-vuoden virhevastuu ns. piilevistä virheistä. Jos virhe osoittautuu piileväksi niin taloyhtiöllä on mahdollisuus reklamoida virheestä ja vaatia sen korjaamista. Rakennusvirheet tuleekin selvittää hetimiten, kun epäilys virheestä tulee, samoin reklamaatio tulee esittää heti eikä asiassa voi viivytellä.

 

Talotekniikan rakennusvirhetarkastukset
Uudenmaan Lvi-rakennuttaja Oy
Arto Kemppainen
arto.kemppainen@lvirakennuttaja.fi
p. 040 555 1520

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------

Lvi-asiantuntija arto.kemppainen@lvirakennuttaja.fi - p. 040 5551520

Täältä löydät kirjoittamiani Blogi-tekstejä sekä muita kirjoituksiani. Osa kirjoituksista on julkaistu Ukl:n blogisivuilla tai muissa lehdissä tai verkkojulkaisuissa Blogeina.

Blogikirjaston kuvituksena on käytetty pääosin Taloyhtiön hallituksen ABC ja Taloyhtiön energiatehokkaat lämmitysratkaisut kirjojen kuvitusta. Kirjojen kuvituksen on tehnyt kustantaja Kiinteistömedian toimeksiantona Harri Pakarinen Suunnittelutoimisto Aamusta.

Voit linkittää vapaasti tekstejäni ja jos haluat käyttää niitä julkaisuissasi, niin ole yhteydessä arto.kemppainen@lvirakennuttaja.fi

 

Uudenmaan Lvi-rakennuttaja Oy - arto.kemppainen@lvirakennuttaja.fi - p. 040 5551520